Kefir gør godt - helt ned i maven
Kefir er syrnet mælk og indeholder mange sunde bakterier, der styrker din fordøjelse og din tarmkanal. Kefiren kan drikkes som den er, eller bruges til fremstilling af lækre og sunde retter - lige fra smøreost til naturlig sodavand og is.
Din tarm er en kilde til (livs)energi
Miljøet i dine tarme har en enorm betydning for dit imunsystem, dit energiniveau, dit humør og hvor godt din hjerne fungerer. Mere og mere forskning peger på vigtigheden af en god bakterieflora i tarmen. Vidste du at man kan kurrere sygdomme ved at ændre bakteriesammensætningen i tarmen? Derfor bruges transplantation af tarmbakterier fra personer med sunde tarme, til personer med usunde tarme nu i sundhedssektoren. Men hvis du er som de fleste, vil det være tilstrækkeligt at du plejer din tarmflora gennem din kost.
Lykken starter en i sund tarm
"Lykkehormonet" Serotonin produceres primært i tarmene og derfor kan du faktisk spise dig til bedre humør, ved at spise på en måde der styrker og tilfører gode bakterier i din tarm. Kefir er en nem og sikker måde, til at få flere gode bakterier i din tarm.
Hjemmelavet er bedst
Når du køber Kefir i supermarkedet, er det pasteuriseret, dvs. opvarmet til høj temperatur for at slå bakterier ihjel. Pasteurisering er et lovkrav for industrielt fremstillede fødevarer i mange lande. Nogle gange tilføjes gode bakterier igen efter pasteuriseringen, men ikke lige så mange forskellige og heller ikke i samme mængde, som du opnår hvis du laver det selv. Derfor er hjemmelavet Kefir bedst, hvis du vil have det fulde udbytte af Kefirens livgivende kræfter.
Kefir er super nemt at lave
Du skal kun bruge 2 ingredienser:
- Kefirknolde
- Økologisk sødmælk
Sådan gør du:
Dag 1:
Læg 1-2 spsk. Kefirknolde i en glaskrukke. Hæld 1 liter mælk over, sæt låg på og stil glaskrukken på køkkenbordet, et sted hvor den ikke får direkte sol.
Dag2:
Efter ca. 24 timer, sigter du Kefirknoldene fra med en plastik si og din Kefir er nu klar til at drikke.
Kefirknoldene kan du bruge igen og igen, til at lave ny Kefir.
Hvis du ikke drikker din Kefir med det samme, skal den opbevares i køleskab.
Her kan du købe Kefirknolde
Kefirknolde kan købes i mange internetbutikker. I butikkerne får du ca. 1 tsk. Kefir for omkring 100 kr. (nok til at lave 1 dl. Kefir)
Men da Kefirknolde vokser og formerer sig, finder du også Kefir knolde i privatsalg på f.eks. Den Blå Avis, hvor prisen typisk ligger på omking 50 kr. for 1-2 spsk. (nok til at lave 1 liter Kefir)
Hvis der er en i din omgangskreds, der selv laver Kefir, kan du måske få Kefirknoldene helt gratis fra ham eller hende.
Tips
- Kefirknoldene lever af laktose (mælkesukker), så du kan ikke bruge laktosefri mælk.
- Undgå at dine Kefirknolde kommer i kontakt med metal.
- Når du tager på ferie, kan du sætte dit glas med Kefirknolde og frisk mælk i køleskabet. Det holder Kefirknoldene i live, mens du er væk. Når du kommer tilbage starter du forfra med ny frisk mælk.
Brug din Kefir i lækre opskrifter
Du kan drikke din Kefir som den er, eller bruge den i et hav af andre lækre og sunde opskrifter. I videoen herover (på engelsk) viser Donna Schwenk dig hvordan du laver basis Kefir, Kefir-smøreost og Kefir sodavand.
Få flere livgivende Kefir opskrifter
Vil du have flere lækre og livgivende Kefir opskrifter, kan jeg anbefale Donna Schwenks bog "Cultured Food for Health". Bogen indeholder nogle af de lækreste Kefir opskriver jeg har prøvet. Der er alt fra lige fra morgenmad, hovedretter med fermenterede grøntsager til naturlig sodavand, chokolade og lækre deserter.